miércoles, 2 de abril de 2008

AIGUA - Un recurs que cal preservar


L’aigua és un recurs escàs i per això convé no malbaratar-la. És convenient fer-ne estalvi sempre i no només en temps de sequera.
Quan hi ha períodes de sequera (que són deguts al règim de precipitacions), els embassaments no s’omplen al màxim de la seva capacitat i els aqüífers no es recarreguen.
Algunes activitats impliquen un alt consum d’aigua: per exemple l’aigua que necessita un camp de golf és equivalent a l’aigua que necessita una ciutat d’uns 10000 habitants.

Per altra banda, a causa d’activitats humanes, l’aigua pot contenir contaminants en concentracions superiors a les que li són pròpies i comportar un risc real o potencial per a la salut pública o per als sistemes naturals.
Diverses activitats poden produir una concentració de productes tòxics en les reserves d’aigua subterrània com poden ser les pràctiques agrícoles intensives, l’abocament d’aigües urbanes residuals sense tractar o l’abocament de residus industrials.
Aquestes aigües acaben al mar, on es poden veure afectats els esculls coral·lins i les espècies de peixos que hi depenen. Al mateix temps, els oceans estan sovint afectats per vessament que afecten les aigües i les zones costaneres (molt sovint petroli).

La contaminació de les aigües superficials i subterrànies es genera principalment per:
- Mala gestió de residus: abocaments incontrolats, acumulacions incorrectes, abandonament d’indústries etc.
- Males pràctiques en instal·lacions: fuites en conduccions i tancs, emmagatzematge incorrecte de productes, dipòsits o basses sense protecció.
- Accidents: en transport, emmagatzematge i manipulació de productes químics.

La contaminació de l’aigua genera efectes negatius sobre el medi natural i sobre
les persones. Pot suposar:

- Perill toxicològic per a la salut humana (per inhalació, ingestió o absorció per la pell)
- Perill ecotoxicològic (absorció per arrels, ingestió d’aigua o terra per bestiar)
- Perill de contaminació d’altres àrees (l’aigua superficial pot contaminar l’aigua subterrània o a la inversa i també pot produir contaminació d’atmosfera, sòls i àrees allunyades al focus) - Perills físics com explosió, foc, etc.
LINKS relacionats amb l’AIGUA
Agència Catalana de l’Aigua. Generalitat de Catalunya: http://mediambient.gencat.cat/aca/ca/inici.jsp
Agència Catalana de l’Aigua – Informació Sequera: http://mediambient.gencat.net/aca/sequera/
Agència Catalana de l’Aigua - Informació instal·lacions tractament d’aigües: http://mediambient.gencat.net/aca/ca//actuacions/inici.jsp
Ajuntament de Barcelona - Informació referent al flux de l’aigua a la ciutat de Barcelona: http://www.bcn.es/mediambient/cat/web/cont_bcn_aigua_presen.htm
Guia pràctica sobre l’estalvi domèstic d’aigua: http://www.estalviaigua.org/pdf/guia_mecanismes.pdf
Nacions Unides:
Algunes ONG que han fet projectes relacionats amb aigua:
Geólegs del Món
Enginyers sense fronteres:

No hay comentarios: